Čo treba vedieť o jablku
Užitočné informácie na tému jablko
Dôležitou súčasťou jablka sú vitamíny, ktoré obsahuje. Najsilnejšie je zastúpený vitamín C. S dvoma až troma jablkami pokryjeme polovicu dennej spotreby tohto „turbovitamínu“. Z ďalších 12 vitamínov, ktoré jablko obsahuje, treba ešte spomenúť vitamíny A, E , B1 , B2 a B6. Vitamín B6 hrá dôležitú úlohu predovšetkým pri hospodárení s cholesterolom. Toto platí aj pre pektín, ktorý sa tiež bohato vyskytuje v jablku a ktorý podporuje zdravú črevnú flóru. Pre nervový systém a schopnosť plne sa koncentrovať sú dôležité uhľohydráty fruktóza a glukóza. Medicínsky výskum venuje najnovšie osobitnú pozornosť fenolickým substanciám. V jablku sa doteraz preukázalo 40 rozličných druhov týchto substancií. Zabraňujú vzniku voľných radikálov a preto chránia organizmus pred rakovinovými ochoreniami a pred srdcovým infarktom.
Jedno jablko obsahuje okrem iného:
- vodu - 85 g
- uhľohydráty - 12 g
- balastné látky - 2,5 g
- bielkoviny -0,2 g
- tuk – 0,5 g
- vitamín C - 12 mg
- draslík - 180 mg
- železo - 0,6 mg
- horčík - 7,8 mg
Jablko udržujúce čerstvosť
Chlieb a ostatné pekárske výrobky si udržia svoju čerstvosť oveľa dlhšie, ak ich budeme skladovať spolu s jedným jablkom alebo s plátkami jablka.
Skladovanie
Jablká sa nemajú skladovať spolu s iným druhom ovocia alebo so zemiakmi, lebo tak ľahko naberajú ich chuť a strácajú svoju arómu a čerstvosť.